Menu

poniedziałek, 23 lutego 2015

Przepis na smaczną i szybką lazanie?

Oto nasz przepis na LAZANIE :)

Składniki:
ü  około 330 g. płatów makaronu lasagne
ü  około 750 ml sosu beszamelowego
ü  250 g żółtego sera

Sos mięsny:

ü  500-700 g mięsa mielonego
ü  około250g koncentratu pomidorowego
ü  1 cebula
ü  2 ząbki czosnku
ü  sól (do smaku)
ü  pieprz czarny
ü  1 łyżeczka słodkiej papryki
ü  0,5 łyżeczki ostrej papryki
ü  1 łyżeczka oregano
ü  1 łyżeczka bazylii
ü  1 łyżeczka cukru
ü  oliwa

Składnik na sos beszamelowyi:

ü   1/4 kostki masła (50 g)
ü  2 kopiaste łyżki mąki pszennej
ü  2,5 szklanki mleka
ü  sól
ü  pieprz świeżo mielony
ü  gałka muszkatołowa świeżo starta


Sposób przygotowania sosu mięsnego:
Na początku kroimy cebulę w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Do tego dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone, mieszamy i rozdrabniamy mięso. Gdy mięso straci surowość i będzie podsmażone dodajemy koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę, słodką paprykę i pozostałe zioła. Wszystko dusimy na małym ogniu około 15-20 minut, tak by sos nabrał aromatu. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem.

Sposób przygotowania sosu beszamelowego:
Mleko zagotowujemy. W osobnym garnku rozpuszczamy masło na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając smażymy na jasną zasmażkę (mąka nie może się zarumienić). Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest już gotowa. Zdejmujemy z ognia zasmażkę i bez przerywania mieszania dodajemy powoli gorące mleko. Z powrotem stawiamy na ogień i gotujemy, cały czas mieszając (żeby się nie przypaliło), aż powstanie gładki sos. Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. 

Naczynie żaroodporne (lub inne do zapiekania) smarujemy oliwą lub masłem i tworzymy warstwy:
  •          sos beszamelowy
  •          suche płaty makaronu lasagne
  •          sos mięsny,
  •          sos beszamelowy
  •          starty ser żółty
  •          płaty makaronu lasagne (...) aż do wyczerpania składników


Powinno wyjść 4 warstwy makaronu. Ostatnia warstwa to: płaty makaronu polane beszamelem i posypane startym żółtym serem+ posypanie delikatnie ziołami. Lazanie zapiekamy w temperaturze 210°C przez około 35 minut. Po upieczeniu najlepiej odstawić danie na około 10 minut, aby lekko przestygła i stała się zwarta, co ułatwi krojenie. Smacznego!





Uwaga:

Ważne jest, aby w całości pokryć makaron sosem beszamelowym, aby uniknąć sytuacji, że makaron będzie suchy i niedopieczony. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz