Oto nasz przepis na LAZANIE :)
Składniki:
ü około
330 g. płatów makaronu lasagne
ü około
750 ml sosu beszamelowego
ü 250
g żółtego sera
Sos mięsny:
ü 500-700
g mięsa mielonego
ü około250g
koncentratu pomidorowego
ü 1
cebula
ü 2
ząbki czosnku
ü sól
(do smaku)
ü pieprz
czarny
ü 1
łyżeczka słodkiej papryki
ü 0,5
łyżeczki ostrej papryki
ü 1
łyżeczka oregano
ü 1
łyżeczka bazylii
ü 1
łyżeczka cukru
ü oliwa
Składnik
na sos beszamelowyi:
ü 1/4 kostki masła (50 g)
ü 2
kopiaste łyżki mąki pszennej
ü 2,5
szklanki mleka
ü sól
ü pieprz
świeżo mielony
ü gałka
muszkatołowa świeżo starta
Sposób przygotowania sosu mięsnego:
Na
początku kroimy cebulę w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Do tego dodajemy
posiekany czosnek i mięso mielone, mieszamy i rozdrabniamy mięso. Gdy mięso
straci surowość i będzie podsmażone dodajemy koncentrat pomidorowy, ostrą
paprykę, słodką paprykę i pozostałe zioła. Wszystko dusimy na małym ogniu około
15-20 minut, tak by sos nabrał aromatu. Doprawiamy do smaku solą, świeżo
mielonym pieprzem i cukrem.
Sposób
przygotowania sosu beszamelowego:
Mleko
zagotowujemy. W osobnym garnku rozpuszczamy masło na wolnym ogniu. Dodajemy
mąkę i cały czas mieszając smażymy na jasną zasmażkę (mąka nie może się
zarumienić). Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest
już gotowa. Zdejmujemy z ognia zasmażkę i bez przerywania mieszania dodajemy
powoli gorące mleko. Z powrotem stawiamy na ogień i gotujemy, cały czas
mieszając (żeby się nie przypaliło), aż powstanie gładki sos. Gotujemy chwilkę
aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym
pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Naczynie
żaroodporne (lub inne do zapiekania) smarujemy oliwą lub masłem i tworzymy
warstwy:
- sos beszamelowy
- suche płaty makaronu lasagne
- sos mięsny,
- sos beszamelowy
- starty ser żółty
- płaty makaronu lasagne (...) aż do wyczerpania składników
Powinno wyjść 4 warstwy makaronu. Ostatnia
warstwa to: płaty makaronu polane beszamelem i posypane startym żółtym serem+ posypanie
delikatnie ziołami. Lazanie zapiekamy w temperaturze 210°C przez około 35
minut. Po upieczeniu najlepiej odstawić danie na około 10 minut, aby lekko
przestygła i stała się zwarta, co ułatwi krojenie. Smacznego!
Uwaga:
Ważne
jest, aby w całości pokryć makaron sosem beszamelowym, aby uniknąć sytuacji, że
makaron będzie suchy i niedopieczony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz